november 25, 2022

Investeren? Denk eens aan zilver

Zilver is al eeuwen lang een solide investering en een veelgemaakte keuze. Een van de grootste redenen daarvoor is dat edelmetalen niet beïnvloed worden door inflatie. Bovendien zijn edelmetalen op zichzelf staand: hun intrinsieke waarde is niet afhankelijk van de prestaties van één of meerdere partijen.

Blijvende waarde

Zilver staat wereldwijd bekend vanwege zijn blijvende waarde. Vandaar dat het ook overal geaccepteerd wordt. Daarom is zilver kopen voor veel particulieren ook interessant als manier om hun vermogen te beschermen, of rendement te behalen op de investering. Dit kan als investering op de markten maar je kan ook zelf zilverbaar kopen.

Er zijn verschillende manieren om in zilver te beleggen. De eerste mogelijkheid is om fysiek zilver te kopen en het te behouden. Vervolgens kan het doorverkocht worden naarmate het in waarde stijgt. Er zijn tegenwoordig ook andere manieren om in zilver te beleggen. Beleggen via partijen als banken of investeringsfondsen worden populairder, of online beleggen via websites met handelssoftware.

De risico’s

Beleggen komt altijd met risico’s, dat is bij zilver niet anders. Net als bij zoveel dingen wordt de prijs van zilver bepaald door vraag en aanbod, maar er zijn ook nog andere risico’s waarmee rekening moet worden gehouden bij het beleggen in zilver.

Een risico is het wisselkoersrisico. De waarde van zilver wordt wereldwijd verhandeld in dollars. Wanneer er zilver in euro’s gekocht worden en de dollar stijgt ten opzichte van de dollar heeft dit effect op de wisselkoers van het zilver. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken, vandaar dat het belangrijk is om bewust te zijn van het risico.

Wanneer er wordt gekozen voor zilver beleggen bij een bank is bank faillissement een risico om altijd rekening mee te houden. Wanneer een bank in financiële problemen komt, of zelfs failliet gaat, kan dit leiden tot verlies van geld.

Goud of zilver?

Een grote vraag van investeerders in grondstoffen is of ze beter in zilver of goud kunnen beleggen. De zilvermarkt is veel kleiner dan de goudmarkt en daardoor eerder vergeven. Dezelfde hoeveelheid geld die naar de zilvermarkt stroomt, heeft doorgaans een grotere impact op de prijs van zilver dan dezelfde instroom van geld op de prijs van goud. Daarom kunnen de potentiële beloningen groter zijn en natuurlijk grotere risico’s met zich meebrengen.

Iets om rekening mee te houden zijn de historische goud/zilver ratio’s. Deze verhouding drukt de waarde van goud ten opzichte van zilver uit. Waarin geïnvesteerd wordt is uiteindelijk eigen keuze maar neem wel altijd de risico’s in acht.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...