maart 7, 2022

9-tot-5 is uit, freelance is in!

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren om aan werk te komen. Het beeld van een 9-tot-5-baan voor een baas verdwijnt steeds meer in het dagelijks leven. Veel bedrijven zijn op zoek naar mensen die tijdelijk bepaalde opdrachten uitvoeren voor de onderneming. Er zijn verschillende organisaties die hierin bemiddelen.

Deze organisaties verbinden zzp’ers, leveranciers van professionals en opdrachtgevers met elkaar. Zzp’ers en leveranciers van professionals bieden hun kennis en ervaring aan bij deze bedrijven en opdrachtgevers kunnen hier vervolgens op inspelen. Dit zorgt voor de juiste persoon op de juiste plek voor de juiste periode. Er zijn verschillende soorten opdrachtgevers die ook ieder verschillende soorten opdrachten aanbieden.

Interim opdrachten
Interim is afgeleid van het Latijnse woord ‘’ad interim’’. Dit woord betekent ‘’in de tussentijd’’. Interim opdrachten zijn dus tijdelijke banen. Interim professionals staan vaak als gedetacheerde onder contract bij een detacheringsbureau. Dit is meestal een tijdelijk contract, waarbij het detacheringsbureau zorgt voor de vergoeding van de interim professional.

Een interim professional werkt op basis van opdrachten die bedrijven aanbieden bij het detacheringsbureau. Het detacheringsbureau bepaalt dan of de interim professional geschikt is voor opdracht die een bedrijf aanbiedt. Een groot voordeel van werken via Interim opdrachten is dat je ook krijgt doorbetaald als de interim professional tijdelijk geen opdracht heeft. Het detacheringsbureau is dus de werkgever voor de interim professional, ook al werkt deze persoon vaak voor een ander bedrijf.

Freelance opdrachten
Een freelancer wordt vaak ook een zzp’er genoemd. Dit is een afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Ook de term zp’er, zelfstandig professional, wordt soms gebruikt. Bij freelance opdrachten wordt de opdracht uitgevoerd door een freelancer zonder vast dienstverband, die ook geen personeel in dienst heeft. Een freelancer biedt zich soms aan bij bedrijven die op zoek gaan naar een opdrachtgever voor de freelancer. Een van de bedrijven die hierin succesvol bemiddelt, is Headfirst. Headfirst is al jaren een grote speler op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur.

Een freelancer heeft veel vrijheid, omdat hij of zij aan niemand verantwoording aflegt. De freelancer is eigen baas en beslist over zijn of haar eigen uren en inkomen en manier van leven. Deze ‘eenpitter’ beslist zelf welke opdrachten aangenomen worden en voor wie en waar. Dit brengt veel vrijheid, maar toch ook onzekerheden met zich mee.

Omdat een freelancer steeds verschillende opdrachten kan uitvoeren, zal deze persoon ook veel diversiteit ervaren. Geen opdracht is hetzelfde en dit zorgt ervoor dat het werk uitdagend en afwisselend blijft. Freelancers die zich aanbieden via een organisatie als Headfirst, kunnen gemakkelijk een nieuwe opdracht te vinden. Een freelancer met een up-to-date cv en compleet profiel kan elk moment van de dag een nieuwe opdracht binnenkrijgen. Als freelancer is het dus noodzakelijk om dit regelmatig te checken, zo gaat er geen opdracht voorbij!

Tegenwoordig zijn er dus genoeg manieren om aan werk te komen, en hoeft dit dus lang niet altijd een 9-tot-5-baan te zijn.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...