mei 20, 2022

Het belang van een goed werving- en selectieproces

Succesvolle personeelsafdelingen kennen het belang van het wervingsproces. Het werven van talent is immers ontzettend belangrijk voor de strategie en het succes op lange termijn van een bedrijf. Bedrijven die een grondiger wervingsproces kennen, hebben meestal een lager uitvalpercentage van personeel. Een bedrijf dat de tijd neemt, vindt bijna altijd een kandidaat die zowel bij de functie als bij de werkomgeving van het bedrijf past. Een goede wervingsstrategie is dan ook van vitaal belang voor een bedrijf.

Investeren in human resources en het wervingsproces is een absolute noodzaak. Iemand aannemen die niet geschikt is, kan de kosten voor het bedrijf aanzienlijk verhogen. Een slechte wervingsstrategie kost een bedrijf namelijk veel extra tijd en geld. Om nog maar te zwijgen over het feit dat de algemene productiviteit in het gedrang komt als de verkeerde persoon in een team wordt opgenomen. Een verkeerde persoon aanstellen op de verkeerde functie kan funest zijn voor een bedrijf en moet dus te allen tijde vermeden worden. Daarom is het van belang dat er geïnvesteerd wordt in het werving- en selectieproces binnen een bedrijf.

Het verschil tussen werving en selectie en executive research

Executive Search is een dienst die professionele bedrijven gebruiken om de meest geschikte en relevante kandidaten voor vacatures te vinden. Dit zijn meestal kandidaten die al een vaste baan hebben en die per se niet actief op zoek zijn naar een nieuwe functie, maar die zich wel aan het oriënteren zijn. Tegelijkertijd kan het ook een kandidaat zijn die meer gemotiveerd is om te solliciteren naar een nieuwe uitdaging. Actief op zoek of niet, dit is het grootste verschil tussen executive search en gewone werving en selectie. De belangrijkste reden waarom Executive Search bestaat is dat de beste mensen vaak al een goede baan hebben zelden op zoek zijn naar een nieuwe job. Als competitief bedrijf heb je de beste mensen nodig. De juiste medewerkers zijn immers de sleutel tot het succes van een bedrijf. Daarom moet er ook gekeken worden naar personeel dat al een baan heeft en niet altijd op zoek is naar iets anders.

Tips voor een optimaal werving- en selectieproces

Het werven van nieuw talent is niet altijd een eenvoudig proces. De volgende tips kunnen  helpen bij het aantrekken en kiezen van de allerbeste kandidaten:

1)      Wees specifiek met de functie-eisen

Als je te veel of te weinig eisen stelt, loop je mogelijk potentiële kandidaten mis.  Op maat gemaakte functiebeschrijvingen helpen om de juiste kandidaten aan te trekken.

2)      Implementeer een sollicitantvolgsysteem

Applicant tracking systemen kunnen rekruteringsmanagers helpen bij het lokaliseren van kandidaten en het bepalen wie het meest geschikt is voor de functie.  ATS-systemen verlichten niet alleen de werklast van recruiters, maar voorkomen ook inefficiënte uitgaven en tijdverspilling. Een ATS-software vergemakkelijkt het proces van werving en selectie van begin tot eind.

3)      Geef prioriteit aan diversiteit

Streven naar diversiteit en gelijkheid is cruciaal voor het wervingsproces.  Het zorgt ervoor dat alle kandidaten zich op hun gemak voelen bij het solliciteren en bij een bedrijf willen horen dat hun deelname waardeert. Hoe meer stemmen en perspectieven op de werkplek worden gehoord, hoe sterker, innovatiever en zorgzamer het bedrijf.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...