december 28, 2020 IT-bedrijf Decos heeft als eerste een volledig elektrisch wagenpark

Bestemming bereikt: in 6 jaar van fossiel naar 100% elektrisch

Terwijl de omslag naar elektrisch rijden pas net is begonnen, mag IT-bedrijf Decos zich al het allereerste Nederlandse bedrijf noemen met een volledig elektrisch wagenpark. Vandaag is de allerlaatste plug-in hybride leaseauto vervangen voor een elektrisch exemplaar. Een stap waar al sinds 2014 naar toe is gewerkt. 

Vanaf 1 januari 2015 kon er voor nieuwe leaseauto’s alleen worden gekozen voor elektrisch of plug-in hybride. Sinds 1 januari 2017 staan er alleen nog elektrische auto’s op de keuzelijst. Nico de Mooij, Finance manager en beheerder van het Decos-wagenpark, herinnert zich nog goed dat dit besluit werd genomen: “Er moest flink wat werk worden verzet om de OR van dit plan te overtuigen. In die tijd hadden elektrische auto’s immers een gemiddelde actieradius van maar 100 kilometer.”

Elektrische pioniers
De meeste medewerkers kozen in die periode dan ook voor een plug-in hybride auto. Toch waren er enkele pioniers die al de stap naar elektrisch durfden te zetten. “Onze collega Pieter vond het zo interessant, dat hij in de winter zonder mopperen met handschoenen en een muts in de auto stapte. Door de verwarming uit te laten, kwam hij weer net wat verder op een acculading.”

In 2017 was de techniek al een stap verder: het was mogelijk om circa 200 kilometer te rijden, zonder tussendoor te laden. “Om te laten zien dat de meeste praktische bezwaren daarmee uit de lucht waren, maakten we een berekening van de gemiddelde afstand die onze medewerkers per rit maakten. Daaruit bleek slechts 1,4 procent van de ritten langer te zijn dan 150 kilometer”, vertelt De Mooij.

Daarnaast besloot Decos om ook te voorzien in laadpalen bij de medewerkers thuis. De Mooij: “Het laatste bezwaar waar we iets mee wilden doen, kwam van medewerkers die graag met hun leaseauto op vakantie wilden. Voor hen hebben we geregeld dat ze tijdelijk van auto konden ruilen, met een collega die nog op benzine reed.”

Een blijvertje
Inmiddels lijken deze bezwaren al lang verleden tijd. De actieradius is verder gestegen en afgelopen jaar gingen sommigen zelfs met hun elektrische auto op wintersportvakantie. De elektrische auto’s zijn dan ook al lang geen punt van discussie meer. “Als je nu zou vragen of mensen weer terug willen naar benzine, zeggen er denk ik weinig ‘Ja’”, besluit De Mooij.

Decos streeft ernaar om met moderne technieken de ecologische voetafdruk steeds verder te verkleinen. Zo heeft het futuristische kantoorgebouw al sinds de oplevering in 2008 geen gasaansluiting. In het pand kan je tevergeefs op zoek naar papier: er wordt al jaren papierloos gewerkt.

Over Decos
Decos werkt al meer dan 30 jaar aan het digitaliseren van lokale en regionale overheden en het bedrijfsleven. Met slimme apps en webapplicaties helpt Decos het leven en werk van 200.000 gebruikers efficiënter, leuker én duurzamer te maken. Meer info: www.decos.com.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...