april 15, 2025 Stichting Welzijn voor de Hond roept op tot herziening fokverbod kortsnuitige honden

Bossche ondernemer strijdt tegen scheef beleid rashondenfokkerij

De Bossche ondernemer Guido Geerts roept met zijn Stichting Welzijn voor de Hond beleidsmakers op om het huidige fokverbod voor kortsnuitige honden te herzien. De organisatie pleit voor een breder, wetenschappelijk onderbouwd beleid dat zich niet enkel richt op uiterlijke kenmerken zoals snuitlengte. Veel honden met een platte snuit blijken immers geen gezondheidsproblemen te hebben. Geerts is met zijn stichting deze week een landelijke campagne gestart om het huidige fokverbod van kortsnuitige honden te herzien.

Guido Geerts is medeoprichter van Stichting Welzijn voor de Hond en een ervaren ondernemer en strategisch adviseur in de gezondheidszorg en medische technologie. Met zijn brede ervaring in wetenschappelijk onderbouwde technologieën en gezondheidsbeleid zet hij zich in voor eerlijke en evidence-based regelgeving voor de kortsnuitige hondenrassen.

“Een fokverbod gaat te ver. We moeten inzetten op een beter fokbeleid,” aldus Guido Geerts. “Dit kwam ook duidelijk naar voren in de recente Zembla-uitzending “Einde van de rashond: 15 jaar later” (BNNVARA, 30 maart 2025), die overtuigend laat zien dat gezondheidsproblemen lang niet beperkt zijn tot kortsnuitige honden. Het blijkt voor alle rassen te gelden. Een beter fokbeleid verbetert het welzijn van alle rashonden.”  

Richtinggevend beleid vraagt om betrouwbare methodes
Het huidige fokverbod voor kortsnuitige hondenrassen is gebaseerd op de Cranio Faciale Ratio (CFR), een meetmethode die de verhouding tussen schedel en snuit bepaalt. Deze methode werd in 2019 geïntroduceerd na een onderzoek van de Universiteit Utrecht, in opdracht van de overheid. Hoewel de intentie om ademhalingsproblemen bij kortsnuitige rassen te verminderen begrijpelijk is, wijzen internationale deskundigen op tekortkomingen van deze aanpak.Vooruitstrevende wetenschappers, waaronder dr. Jane Ladlow van de Universiteit van Cambridge, doen al twintig jaar onderzoek naar ademhalingsproblemen bij kortsnuitige honden. Zij hebben de Cambridge BOAS-methode ontwikkeld om heel nauwkeurig de ademhaling te kunnen meten. Deze methode wordt inmiddels erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), waarbij kennelclubs uit meer dan 100 landen zijn aangesloten – waaronder ook Nederland.

Naar een beter gefundeerd en breed gedragen fokbeleid
Volgens Stichting Welzijn voor de Hond is het effectiever en duurzamer om te fokken met gezonde honden die aantoonbaar voldoen aan wetenschappelijk gevalideerde gezondheidseisen, zoals vastgelegd in de Cambridge BOAS-methode. Honden die in deze test 0 of 1 scoren, hebben geen ademhalingsproblemen. De FCI waarschuwt dat het toepassen van het meten van de neuslengte tot misleidende resultaten leidt. Een goed gereguleerd fokprogramma – gericht op gezondheid in plaats van uiterlijke kenmerken – kan het welzijn van honden volgens de stichting veel beter borgen. Daarnaast vreest de stichting dat het geforceerde fokverbod juist een illegale markt creëert, met alle risico’s voor dierenwelzijn van dien.

“Wat we nodig hebben is een integrale benadering,” zegt Guido Geerts. “Niet het uiterlijk van een hond moet leidend zijn, maar diens aantoonbare gezondheid. Alleen dan kunnen we verantwoord fokken én het dierenwelzijn structureel verbeteren.”

Zembla toont bredere genetische problematiek
De Zembla-uitzending bevestigt dat erfelijke aandoeningen lang niet exclusief zijn voor kortsnuitige rassen. Ook andere populaire rashonden zoals bijvoorbeeld de golden retriever, berner sennen, teckel, herder en pomeriaan kampen met ernstige genetisch bepaalde aandoeningen, variërend van heupdysplasie en hernia’s tot epilepsie en neurologische afwijkingen. Een fokverbod voor alleen kortsnuiten is volgens de stichting willekeurig gezien bovenstaande problematiek.“Het kan niet zo zijn dat we alle rassen gaan verbieden. Het is logischer een ras gezond te maken in plaats van een fokverbod. We moeten strenger toezien op fokken met alleen gezonde honden,” aldus Geerts.

Voorzichtigheid bij verdere stappen zoals houdverboden
In het verlengde van het bestaande fokverbod wordt inmiddels ook gesproken over een mogelijk houdverbod voor kortsnuitige rassen. Geerts: “Het fokverbod is al niet gebaseerd op internationaal geaccepteerd wetenschappelijk onderzoek en een houdverbod zou niet eens een discussie mogen zijn.”  

Oproep aan beleidsmakers
Stichting Welzijn voor de Hond doet een oproep aan het kabinet en betrokken instanties om het huidige fokverbod van kortsnuitige honden te herzien en nieuw beleid te ontwikkelen in lijn met internationaal geaccepteerde standaarden. Een moderne aanpak van hondenfokkerij vereist volgens de stichting nuance, wetenschappelijke onderbouwing en een realistisch perspectief op wat werkelijk bijdraagt aan gezondheid en welzijn.

Over Stichting Welzijn voor de Hond
Stichting Welzijn voor de Hond is opgericht om een genuanceerd en goed onderbouwd beeld te schetsen van de gezondheid van kortsnuitige hondenrassen. De stichting signaleert dat er vaak onjuiste aannames worden gedaan over de gezondheid van kortsnuitige hondenrassen en wil een wetenschappelijk onderbouwd tegengeluid bieden.  De stichting zet zich in voor het bevorderen van welzijn en een beter begrip van deze honden. Meer informatie: www.welzijnvoordehond.nl.


Deel dit bericht:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...