mei 29, 2024

De top 3 barrières die bedrijven verhinderen om te verduurzamen

In de huidige en snel evoluerende markt tonen Nederlandse bedrijven een bewonderingswaardige inzet voor duurzaamheid. Volgens Ipsos-onderzoek in opdracht van Schneider Electric voelt 58% van de Nederlandse bedrijven een persoonlijke verantwoordelijkheid om duurzame beslissingen te nemen. Bovendien gelooft 75% dat elektrificatie en digitalisering cruciaal zijn voor het terugdringen van energieverbruik en CO2-uitstoot.

Ondanks hun enthousiasme staan bedrijven voor grote uitdagingen. Dit zijn de drie belangrijkste barrières die hun vooruitgang in de weg staan:

  • Hoge investeringskosten

Investeren in digitalisering en elektrificatie vereist aanzienlijke financiële middelen. Dit is een belangrijke hindernis voor zowel grote organisaties (39%) als kleine (29%). Bedrijven moeten investeren in hernieuwbare energieoplossingen, hun elektriciteitsnetten upgraden en hun processen elektrificeren, maar de hoge kosten die gepaard gaan met stijgende energieprijzen en inflatie, creëren een ontmoedigend financieel landschap. Bovendien ontbreekt het veel bedrijven aan de interne expertise om deze overgang effectief te beheren.

  • Beperkingen in de infrastructuur

Het huidige elektriciteitsnet heeft moeite om de groeiende vraag naar hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind aan te kunnen. Nu netcongestie een veelvoorkomend probleem wordt, dringt 92% van de bedrijven er bij de Nederlandse overheid op aan om onmiddellijk actie te ondernemen. De huidige infrastructuur kan de schaal van verandering die nodig is gewoonweg niet aan.  

  • Complexiteit van regelgeving

Navigeren door wet- en regelgeving kan overweldigend zijn. Nieuwe richtlijnen, zoals de CSRD, verplichten grote Europese bedrijven om vanaf januari 2024 gedetailleerde duurzaamheidsrapporten op te stellen. Veel bedrijven zijn niet voorbereid op deze regelgeving, missen de nodige expertise en worstelen met de afhankelijkheid van minder goed voorbereide kleinere partners binnen hun toeleveringsketens.

Alexandre Golisano, Country President van Schneider Electric Nederland: “Naast investeringen, infrastructuur en complexiteit van wet- en regelgeving, worden bedrijven vaak ook gehinderd door praktische zaken; ze willen elektrificeren maar worstelen met de aanpassing van oude gebouwen die niet ontworpen zijn voor moderne energie-efficiënte technologieën. Of ze huren een pand van een eigenaar die niet geïnteresseerd is in verduurzaming. Toch ben ik vooral positief, want er altijd iets wat je wél kunt doen. Dus wacht niet op de perfecte omstandigheden; maar zoek actief de kennis van bedrijven en partners om je heen die jouw kunnen helpen jouw unieke pad naar duurzaamheid te realiseren.”


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...