april 11, 2024

DTC stimuleert cyberoefenen met crisisgame

Het Digital Trust Center (DTC) lanceert een laagdrempelige cyberoefening voor een ransomware-scenario bij bedrijven. Uit een flitspeiling die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet uitvoeren blijkt dat de meerderheid (75%) van de ondernemingen nooit een cyberoefening heeft gedaan. Slechts 25% van de ondernemers geeft aan het nuttig te vinden om een cyberoefening te doen. In deze statistieken zit veel ruimte voor verbetering! Cyberoefeningen zijn erg belangrijk om de weerbaarheid en veerkracht van organisaties te vergroten. Om bedrijven op gang te helpen, maakt het DTC een gratis cyberoefening beschikbaar.

Oefenen vergroot de weerbaarheid en het herstelvermogen

Het doen van cyberoefeningen vergroot de kans op een succesvolle reactie op cyberaanvallen en -incidenten. Je kunt de impact op je bedrijfsprocessen en bedrijfsschade verkleinen wanneer je adequaat handelt. Bovendien krijg je met oefenen waardevolle inzichten over de manier waarop medewerkers, processen en systemen werken bij een digitale crisissituatie.

Soorten cyberoefeningen

Cyberoefeningen zijn er in vele soorten en maten. Een oriëntatie start bij het formuleren van het leerdoel dat je bedrijf heeft. Gaat het om het empoweren van medewerkers? Het valideren (of opstellen) van een incident response plan? Wil je een crisisteam ervaring laten opdoen? Voor elk leerdoel en cybervolwassenheidsniveau zijn passende cyberoefeningen beschikbaar.

Crisissimulatie Ransomware

In een voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ontwikkelde cyberoefengame wordt een fictief drinkwaterbedrijf gehackt met ransomware. De crisis bouwt zich op via korte video’s en deelnemers worden uitgenodigd om te reflecteren op de aanpak van het crisisteam om de situatie onder controle te krijgen. Deze oefening is bedoeld voor organisaties die voor het eerst aan de slag gaan met het een cyberoefening. Het spelen van de game duurt ongeveer driekwartier en de nabespreking om de incident response van het eigen bedrijf te bespreken, kan direct daarop volgen. Lees meer over de oefengame en de benodigdheden en plan snel anderhalf uur in om een ransomware-crisissituatie te oefenen.

Oefengame Ransomware


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...