augustus 17, 2020 Ondanks afname vacatures, sterke groei parttime- en tijdelijke functies in logistiek en gezondheidszorg

Focus Nederlandse arbeidsmarkt door coronacrisis van korte- naar lange termijn

De coronacrisis heeft verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Als grootste vacaturezoekmachine ter wereld ziet Jobrapido een aantal opmerkelijke trends en ontwikkelingen in de vraag en aanbod naar werk. Stan Snijders, VP Sales bij Jobrapido legt uit wat de gevolgen hiervan zijn. 

Door de onzekerheid in de markt is de focus van zowel kandidaten als opdrachtgevers verschoven van de lange- naar de korte termijn. Snijders: “In maart steeg het aanbod parttime en tijdelijke banen in Nederland met twintig procent. Tegelijkertijd verviervoudigde op ons platform het aantal zoekopdrachten naar flexwerk.” 

Waar het totaal aantal opstaande vacatures de afgelopen maanden sterk terugliep, laat de logistieke sector al geruime tijd een omgekeerde trend zien. Door de groei van e-commerce steeg tijdens de lockdown het aantal aangeboden banen binnen de logistiek met vijftien procent. Het aantal kandidaten dat solliciteerde op openstaande vacatures binnen de logistieke sector nam zelfs met 150 procent toe. Snijders: “We verwachten dat deze ontwikkeling nog een tijd aanhoudt. Zeker omdat we in de toekomst boodschappen en andere huishoudelijke benodigdheden vaker online gaan bestellen.”

Na een aantal mindere maanden, ziet Jobrapido inmiddels tekenen van herstel. Het  zoekvolume laat zelfs een stijging zien van zeven procent ten opzichte van de maanden ervoor. Snijders: “Op dit moment is het belangrijk om onze tijd en middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. We proberen daarbij de vraag- en aanbodzijde op de arbeidsmarkt zo goed mogelijk te matchen. Door onze Smart Programmatic Recruiment oplossingen zijn we in staat om geautomatiseerd de beste kandidaten te vinden voor een vacature, wat de gemiddelde tijd en kosten van een recruitmentproces sterk reduceert.”

Een laatste lichtpuntje is de toegenomen interesse in vrijwilligerswerk. Zo is het aantal zoekopdrachten naar charitatieve vacatures in de afgelopen maanden met maar liefst vierhonderd procent gestegen.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...