augustus 5, 2022

Het belang van teambuilding

Grote of kleine bedrijven, het maakt niet uit: als de sfeer op de werkvloer goed is, heeft dat alleen maar voordelen voor de productiviteit binnen het bedrijf. Veel bedrijven houden het bij een gezellige vrijdagmiddagborrel, maar wanneer er geen onderlinge verbinding is tussen medewerkers, of wanneer mensen zich minder verbonden voelen met managers binnen het bedrijf, kan het leiden tot ongemakkelijke situaties. Bedrijven kunnen ervoor zorgen dat de band tussen werknemer en werkgever wordt gelegd of versterkt door bijvoorbeeld teambuildingactiviteiten te organiseren. Deze activiteiten zijn actief en betrokken waardoor collega’s met elkaar in contact kunnen komen. Dit zorgt ervoor dat ze een gemeenschappelijke ervaring hebben wat de band versterkt.

Voordelen

Het eerste voordeel van Teambuilding is dat het de relatie tussen werknemers versterkt. Daardoor wordt de communicatie beter en ook de mate van participatie en bijdrage aan het bedrijf neemt toe. Ook maakt teambuilding duidelijk wie bepaalde kwaliteiten heeft, wat het mogelijk maakt om efficiënter en effectiever te werken. Zo weet iedereen wat ze aan elkaar hebben.


Verder verlaagd teambuilding ook mogelijke onderlinge drempels. Daardoor zullen werknemers sneller hulp aan elkaar vragen. Doordat het onderlinge vertrouwen stijgt zullen medewerkers ook eerder elkaar eerlijke feedback geven. Het is bewezen dat bij werknemers die het gevoel hebben dat ze verbonden zijn bij het bedrijf, dit de bedrijfsprestaties en het bijbehorende teamwerk ten goede komt. Meningen naar elkaar uiten is in dit geval niet raar omdat iedereen out of the box kan denken zonder dat er geoordeeld wordt.

Wanneer andere mensen samenwerken, ontdekken ze eerder waar hun kwaliteiten liggen, omdat ze zichzelf kunnen vergelijken met anderen. Bewustwording van de eigen kennis en vaardigheden zal groeien wat weer allemaal positieve gevolgen heeft.

Bij teambuildingactiviteiten werken collega’s met verschillende functies en collega’s uit alle lagen van de organisatie samen. Hiërarchieën en ingesleten patronen verdwijnen, waardoor teamleden elkaar beter leren kennen. Positieve uitkomsten: elkaar meer begrijpen, wat leidt tot een betere samenwerking.

Teamtraining

Ook een optie om het plezier en de productiviteit bij werknemers te verhogen is het volgen van Team trainingen. Waar teambuilding stopt gaan teamtrainingen juist nog wat verder. Specifiek gericht op de thema’s waarop het team zich wil ontwikkelen. Tijdens deze trainingen wordt er veel gelachen. Daarnaast leren werknemers hoe samenwerking en vertrouwen werkt tijdens het aangaan van grote uitdagingen. Voorbeelden van deze uitdagingen zijn de aanpak van werkdruk, vergroten van de vitaliteit, of verbeteren van de feedbackcultuur en vergaderingen. De combinatie van theorie en hilarische situaties is uniek. Het team ervaart op een positieve manier wat er geleerd wordt. Dit is een hele effectieve manier.

Zoals er is kunnen lezen brengt teambuilding en teamtrainingen veel voordelen met zich mee. Buiten het feit dat het de relatie tussen werknemers versterkt is het ook positief voor de effectiviteit op kantoor. Dit zou dan ook een onmisbaar onderdeel moeten zijn in ieder bedrijf.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...