september 25, 2020

In sociale situaties liegen we 30% van de tijd

De verleiding om te liegen ligt altijd op de loer. Zo liegen we onder andere om te pleasen, fouten te verhullen, voordelen te halen, schaamte te voorkomen of confrontaties te vermijden. Zo’n 20 tot 30 procent van de tijd die we met anderen spenderen verdraaien we bewust de waarheid. TrustDeals is verder gaan onderzoeken wanneer en waarom we liegen.

Communicatieprofessor Timothy Levine heeft onze leugens gecategoriseerd: liegen om een (economisch) voordeel te behalen (31%), liegen om fouten of slechte gewoonte te verbergen (22%), liegen om een beter en positief beeld van jezelf neer te zetten (8%) en liegen om sociaal en niet bot te zijn (2%).

Liegen in de relatie
In liefdesrelaties wordt veel gelogen over financiële zaken. Zo’n 33% heeft wel eens gelogen over hun jaarsalaris en meer dan 25% houdt het bestedingspatroon verborgen voor de partner. Bijna 25% van de volwassenen liegt tegen zijn of haar romantische partner over zijn of haar schulden. Ook over het persoonlijke romantische verleden zijn we niet altijd eerlijk, 30% van de respondenten geeft toe gelogen te hebben over hun seksuele geschiedenis.

Liegen op (toekomstig) werk
30% van de mensen heeft wel eens gelogen, of de waarheid verdraaid, op hun cv. Er wordt het meest gelogen over werkervaring en technische vaardigheden. Opvallend is dat 80% van deze leugens nooit worden ontdekt. Op het werk zelf worden ook heel wat leugens verspreid. Meer dan 62% geeft toe wel eens te zeggen ergens te zijn, terwijl zij daar helemaal (nog) niet zijn. 53% gebruikt het verkeer als excuus om te laat te zijn en 44% zegt wel eens een dagje ‘ziek’ thuis te blijven terwijl zij zich niet ziek voelen.

Liegen bij de dokter en de tandarts
De meerderheid van de patiënten geeft aan wel eens informatie, die belangrijk kan zijn voor de gezondheid, achter te houden voor de dokter. De meeste onderwerpen waarover wordt gelogen is: roken (46%), lichaamsbeweging (43%), drankgebruik (38%) en seksuele partners (29%). Zij zijn niet eerlijk tegen de arts omdat ze bang waren om beoordeeld te worden. Meer dan de helft zegt zich te generen om de waarheid te vertellen.

Ook tegen de tandarts heeft 73% van de patiënten wel eens gelogen. De leugens gaan over mondhygiëne of preventie (67%), bezoek aan de tandarts (58%) en de tandartsverzekering (43%). Zij vertellen niet de waarheid aan hun tandarts omdat ze zich schamen over hun mondhygiëne, angst hebben voor de tandarts of andere psychologische factoren zoals het zelfbeeld, angst voor afkeuring en ontkenning van slechte mondgezondheid.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...