De inschrijvingen voor Mobility Lab 2021 zijn geopend. Ondernemers die hun concept willen testen in de praktijk kunnen zich tot en met 5 mei aanstaande aanmelden voor hét startup-programma op het gebied van mobiliteit. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. Mobility Lab koppelt ondernemers in een programma van negen maanden aan een aansprekende eerste klant, waar ze hun innovatie kunnen bewijzen in de praktijk. In de vier voorgaande edities leidde het programma tot ruim 17 miljoen euro aan funding en honderden banen. Bekende deelnemers uit eerdere edities zijn onder meer Cargoroo, Felyx, Amber en Juuve.
Pilot bij een eerste klant
De druk op ons mobiliteitssysteem zal ook post-corona blijven stijgen en innoveren op mobiliteitsgebied is nodig. Mobility Lab helpt startups hiermee. Startups krijgen de kans om hun mobiliteitsconcept te bewijzen in de praktijk. De pilots vinden plaats in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant en Limburg bij organisaties, gemeenten en bedrijven met een mobiliteitsvraagstuk. Eerder bracht Mobility Lab al pilots tot stand bij onder meer diverse gemeenten, Ahoy, de Efteling, Eindhoven Airport, RET Rotterdam, en Dura Vermeer.
Mobility Lab onstond 5 jaar geleden in Rotterdam. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Er vond de afgelopen jaren een groot aantal pilots plaats. “In de afgelopen jaren deden al vijftig startups mee aan Mobility Lab. We bieden startups uit binnen- en buitenland de mogelijkheid om hun product of dienst in de praktijk te testen met een potentiële klant. Zo krijgen zij de kans om zich ‘in het echt’ te bewijzen: in een realistische omgeving met echte gebruikers. Dat bewijs helpt een startup enorm bij het doorgroeien en het aantrekken van groeikapitaal. Voorbeelden die dat laten zien zijn Felyx en Juuve”, vertelt Hans Stevens, programmamanager van de Verkeersonderneming.
Sinds 2018 is Mobility Lab actief in Brabant. Er vonden uiteenlopende tests en pilots plaats, zoals met de elektrische deelautoservice Amber en met Mobility Sensing bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, die met sensoren in de weg het verkeer telt en de conditie van het wegdek monitort. “Het testen is niet alleen nuttig voor de startups, ook wij leren ervan. De slimme innovaties kunnen oplossingen bieden voor de mobiliteitsuitdagingen waar we tegenaan lopen, ook post-corona”, vertelt programmamanager Gertjan Koolen van SmartwayZ.NL.
Vanaf 2021 is ook de provincie Limburg partner van Mobility Lab. Een primeur voor Limburg. Toch vonden er al eerder pilots plaats. In 2019 hielp Peazy de gemeente Venlo met beslissingen op gebied van hun parkeerbeleid, met behulp van een algoritme dat analyses maakt met data uit onder andere parkeermeters en parkeerapps. En vorig jaar testte Citysteps in Roermond de eerste elektrische deelsteps in Nederland. “Na positieve ervaringen met pilots in het verleden willen wij dit jaar nog meer startups de kans geven om te komen tot een vliegende start”, aldus Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg.
Aanmelden
Tot en met 5 mei 2021 kunnen startups zich aanmelden. Uit de aanmeldingen worden 25 startups geselecteerd voor het programma van Mobility Lab. Gedurende negen maanden worden zij gematcht aan een eerste klant, in startup termen ook wel een ‘launching customer’ genoemd. Ook kunnen de deelnemers rekenen op juridisch-, marketing- en communicatieadvies en hulp bij het vinden van funding. Aanmelden kan via mobilitylab.nl.
Deel dit bericht: