juni 28, 2023 Grootste investering die ooit in Nederland is opgehaald door een onafhankelijke laadpalenexploitant

Laadpalenbedrijf Opcharge versnelt groei na ophalen recordfinanciering van EUR 32 miljoen

Opcharge, de Nederlandse leverancier voor laadoplossingen voor de publieke en semi-publieke markt, heeft zich verzekerd van een investering van EUR 32 miljoen. Het Brabantse bedrijf werkte hiervoor samen met het Corporate Finance-team van IBS Capital Allies. Met de kapitaalinjectie, die afkomstig is van grootaandeelhouder Ramphastos Investments, ASN Bank en door Aegon Asset Management beheerde investeringsvehikels kan het bedrijf haar netwerk van laadpalen in binnen- en buitenland nog sneller uitbreiden.

De transactie is de grootste investering die ooit in Nederland is opgehaald door een onafhankelijke laadpalenexploitant. Cyriel van Bree, CEO en partner van Opcharge: “Zowel het aandeel volledig elektrische auto’s als plug-in hybrides op de Nederlandse weg groeit snel. Onder meer verbeterde technologie, het grote aanbod en kortere levertijden zorgen voor deze belangrijke ontwikkeling in de energietransitie. Nederland loopt nu tegen een grote uitdaging aan, namelijk de beschikbaarheid van laadpalen voor al deze auto’s. Dankzij deze opgehaalde financiering kunnen we onze ambitieuze groeistrategie verder versnellen en zo helpen aan deze vraag te voldoen.”

Klimaatakkoord

Volgens het Klimaatakkoord moeten alle nieuwe auto’s die vanaf 2030 in Nederland worden verkocht uitstootvrij zijn. In dat jaar zullen er naar schatting tweeënhalf miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden en hiervoor zijn ongeveer een miljoen openbare laadpunten nodig. Van Bree: “We staan voor een enorme uitdaging om dit te realiseren. Mijn ervaring is dat de welwillendheid groot is, maar dat bij veel partijen de kennis voor het opzetten van een goede infrastructuur van laadpalen ontbreekt.” Opcharge richt zich op gemeenten, woningcorporaties, bedrijven en verenigingen. Het bedrijf onderscheidt zich door vanaf het allereerste begin als een partner met deze partijen mee te denken. “Het gaat dan om locaties van de laadpalen, maar bijvoorbeeld ook over de gevolgen voor de verkeersstromen, ontwikkelingen op het gebied van het opwekken en opslaan van groene energie, evenals praktische zaken als het verwachte onderhoud. Daarnaast kunnen wij de financiering voor onze rekening nemen waardoor er geen beletsel is om deze belangrijke voorziening te realiseren”, vervolgt Van Bree.

Versnellen groei

De kapitaalinjectie van EUR 32 miljoen is bijeengebracht door drie Nederlandse financiers: grootaandeelhouder Ramphastos Investments, ASN Bank en door Aegon Asset Management beheerde investeringsvehikels (waarbij de investering door deze investeringsvehikels mede mogelijk wordt gemaakt door het Europees Investeringsfonds met steun van de Europese Unie). Diedrik Oost, Principal bij Ramphastos Investments: “Toen wij ruim een jaar geleden in Opcharge investeerden hebben we samen met het management een ambitieuze groeistrategie ingezet. De nu afgesloten financiering laat zien dat deze strategie de juiste is en stelt Opcharge in staat om nog sneller te groeien, zowel in Nederland als daarbuiten.” Van Bree vult aan: “We hebben de eerste laadpalen geplaatst in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en we hebben vergevorderde plannen om actief te worden op de Belgische, Franse en Spaanse markt. Onze ambitie is om tot 2030 75.000 laadpunten aan te sluiten, waarvan zeker de helft buiten Nederland.”


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...