oktober 15, 2019

Meer jongeren solliciteren op bijbaan naast studie

In september van dit jaar zijn er 10,5 procent meer sollicitaties voor bijbanen binnengekomen in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit recente cijfers van recruitmentspecialist YoungCapital. Jongeren tussen de 15 en 27 jaar hebben daar in september 2019 21.000 keer op een bijbaan gesolliciteerd, terwijl dit in 2018 nog 19.000 keer was. “Steeds meer jongeren hebben een bijbaan nodig om hun vaste lasten te betalen”, zegt Mariska Visser, Operational Director van YoungCapital. “We zien dat veel jongeren eerst hun schoolrooster afwachten voordat ze op zoek gaan naar een nieuwe bijbaan. Zo weten ze zeker dat deze goed te combineren valt met school of studie.” Ook blijkt dat er dit jaar meer jongeren bij hun vakantiebaan zijn blijven plakken. Dit jaar is dat 14,2 procent, tegenover 10 procent vorig jaar.

Callcenterwerk het populairst onder jongeren
Vooral flexibele en goedbetaalde banen maken een vlucht in populariteit onder de bijbanen. Een opmerkelijke stijging is te zien in het aantal sollicitaties naar callcenterwerk. “Er hebben dit jaar met name meer jongens gesolliciteerd op callcenterbanen”, zegt Mariska. Vorig jaar kozen de jongens namelijk nog massaal voor een baan in de logistieke sector. De volledige top 3 van populaire bijbanen voor zowel jongens als meiden bestaat op dit moment uit 1. callcenterwerk, 2. detailhandelbanen en 3. logistieke functies. Vorig jaar bestond de top 3 nog uit 1. detailhandelwerk, 2. callcenterbanen en op nummer 3 logistiekbanen.

Dat bijbanen als callcenter- en verkoopmedewerker goed lonen, blijkt uit de top 5bestbetaalde studentenbanen van dit moment. Voor werken in een callcenter ontvangen jongeren gemiddeld 14 euro per uur, net als bij een administratieve bijbaan. Een supportmedewerker verdient gemiddeld 13 euro per uur, terwijl verkoop- en promotiemedewerkers gemiddeld 12 euro per uur verdienen. De stijging in het bruto-uurloon is, net zoals eerder geconstateerd bij vakantiebanen, flink hoger per uur dan vorig jaar. Gemiddeld verdienen medewerkers van een bijbaan in september 0,91 cent bruto extra per uur.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...