Op 28 juni jl. is in NEMO Amsterdam het boek ‘Meer Wel’ aangeboden aan vertegenwoordigers van de nieuwe generatie. Het boek gaat over de noodzaak om de inrichting van onze maatschappij, in de vorm van wetten, regels en instellingen, opnieuw uit te vinden en illustreert de mogelijkheden daartoe met ruim 150 ideeën om de publieke structuur van Nederland te verbeteren.
‘Meer Wel’ werd aangeboden aan Laurens Dassen (Volt Nederland), Nissrin Dkhissi (Jonge Ambtenaar van het Jaar 2020), Marina Lacroix (De Nationale DenkTank), Jeroen de Ridder (De Jonge Akademie) en Werner Schouten (Jonge Klimaatbeweging).
Burgerberaad
Zestien teams van in totaal meer dan 150 zeer verschillende, maar in ieder geval betrokken, Nederlanders hebben in een soort burgerberaad hun ideeën ontwikkeld voor een fundamentele herinrichting van onze maatschappij op evenzovele daartoe uitgekozen onderwerpen, variërend van milieu tot mobiliteit, van democratie tot digitaal en van leren tot lokale overheid en alles daartussen. De teamleden hebben allen op strikt persoonlijke titel hun bijdrage geleverd.
‘Burgerbuddy’
Ter illustratie één van de meer dan 150 ideeën voor actie: het instellen van een “burgerbuddy”voor elk van de bijna twee miljoen gezinnen, die veel interactie met de overheid hebben. Deze burgerbuddy treedt op als accountmanager voor een gezin. Dit betekent, dat hij/zij het primaire contact met het gezin verzorgt en daarnaast als coördinator optreedt van alle overheidshandelen rond deze familie
150 denkers
Ruim 150 denkers van zeer diverse achtergrond namen aan het project deel, waaronder Walther Ploos van Amstel, Barbara Baarsma, Jan Peter Balkenende, Claire Boonstra, Arnoud Boot, Koos Burgman, Jan Dekker, Wiebe Draijer, Marc Dullaert, Wimar Jaeger, Ruud Koornstra, Joan Nunnely, Rudy Rabbinge, Marleen Stikker, Farid Tabarki, Louise Vet en Peter de Wit.
‘Fundamentele verandering
’Het enthousiasme van alle deelnemers aan dit project was buitengewoon groot concludeert Herman Wijffels, die ook een bijdrage leverde aan het boek: “De veelzijdige samenstelling van de teams toont aan dat er in Nederland volop energie is om na te denken over hoe we de toekomst moeten vormgeven.”Barbara Baarsma vult aan: “In alle teams waar ik bij betrokken was, kwam dezelfde uitdaging naar boven: durven we de status quo los te laten? Dat brengt ons het verst als we gaan voor fundamentele verandering.” ‘Meer Wel’ werd in NEMO aangeboden aan leiders van op jongeren gerichte organisaties. Arnoud Boot: “Wij hebben ideeën aangedragen, maar we hebben de energie en ook het ondernemerschap van de jongeren nodig om ze uit te voeren.”
Trilogie
‘Meer Wel’ is het derde deel van een trilogie, waarin vereniging De Publieke Zaak aandacht vraagt voor centrale vraagstukken, die ons allen aangaan. Eerder werden ‘Meer Waarde’ (2017) en ‘Meer Wij’ (2019) uitgebracht. Deze boeken hadden respectievelijk ‘de rol van de grote onderneming in de maatschappij van de toekomst’ en ‘het belang van samenwerken’ tot onderwerp.
Meer informatie over De Publieke Zaak en het project ‘Meer Wel’ is te vinden op https://publiekezaak.nl/meer-wel/
Deel dit bericht: