mei 14, 2024

‘MKB-ondernemers zuchten onder druk van vakantiegelduitkeringen’

Het vakantiegeld komt eraan. “Werknemers kijken reikhalzend uit naar deze jaarlijkse vaste bonus,”, zegt Janine van Vliet-Docter, Geldstroomexpert en eigenaar van Koken met Cijfers. “Maar MKB-ondernemers zuchten vaak onder druk van die vakantiegelduitkeringen.”

De meimaand is een van de favoriete maanden voor werknemers vanwege de uitbetaling van het vakantiegeld. En hoewel medewerkers tegenwoordig lang niet allemaal deze geldelijke bonus voor hun vakantie inzetten, is deze periode voor ondernemers ‘een dure tijd’. Geldstroomexpert Janine van Vliet-Docter licht toe: “Werknemers zien dit als een standaard extra inkomen. Werkgevers zien dit echter als een last; die bankrekening schiet naar beneden. En dan met name de werkgevers bij wie de bankrekening niet zo goed gevuld is.”

Vakantiegeld: dubbel salaris uitkeren

Ondernemers betalen in mei een dubbel salaris uit per medewerker. “Het gewone salaris én het vakantiegeld. Stel: ze hebben een maandelijkse loonsom van 20.000 euro per maand. Dan bedraagt dat in mei 40.000 euro. Dat is even slikken. Zeker wanneer hun accountant hen niet voldoende begeleid heeft om hiervoor geld te reserveren, kan het tot – al dan niet tijdelijke – flinke financiële zorgen leiden.”

Van Vliet-Docter ziet ondernemers opkrabbelen na een zware periode. “Vergeet niet dat sommigen van hen te maken hebben met de nasleep van corona en het terugbetalen van coronaschulden, de hoge inkoopprijzen en de toegenomen energieprijzen, of kampen met personeelstekorten.”

Met die financiële zorgen in gedachten, handelen ondernemers dan anders volgens de Geldstroomexpert. “Ze knopen alle eindjes aan elkaar; betalen andere facturen even niet. Soms slaan ze hun eigen salaris een maand over om toch die enorme loonsom te kunnen betalen.” Want niet alleen de maand mei, maar ook de maand juni komen er extra kosten voor werkgevers. “Vergeet immers de aangifte loonbelasting van mei niet, die zij in juni hebben op te hoesten.”

Werknemers: de heilige graal

“Hun personeel dragen zij op handen. Ondernemers betalen eerst hun personeel, dan de leveranciers en dan pas zichzelf. Zeker in dit tijdperk, waarbij goed personeel schaars is, zien werkgevers hun werknemers als de heilige graal. Logisch, want zonder personeel zijn ze nergens.”

Patroon doorbreken met een eenvoudige oplossing

De Geldstroomexpert pleit ervoor om geld apart te zetten voor het vakantiegeld. “Doorbreek dit hardnekkige patroon. Reserveer je budgetten. Zet elke maand geld apart, zodat je moeiteloos het jaar doorgaat. Doe dat zo snel mogelijk, want anders sluipt de oude gewoonte er weer in en voor je het weet is het weer de waan van de dag. Dat is een van de valkuilen bij ondernemen. En ervaar je volgend jaar mei en juni weer de pijn van die extra uitbetalingen.”

Voor meer informatie over de 7 valkuilen bij ondernemen: https://kokenmetcijfers.nl/valkuilen/


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...