december 31, 2018 Startpagina.nl publiceert meest gebruikte zoektermen 2018

Nederlanders online dol op Kim Holland en pompoensoep

HOOFDDORP – ‘Zeg me wat uw zoekopdrachten zijn, en ik zal zeggen wie gij zijt.’ Vandaag de dag vertellen online data misschien nog wel meer over ons dan de ‘vrienden’ uit het oorspronkelijke spreekwoord. Daarom heeft Startpagina.nl de meest gezochte termen van het jaar op een rij gezet. De lijst van 2018 geeft een treffend beeld van de hedendaagse Hollandse identiteit, met onder meer Marktplaats, Max Verstappen en pompoensoep.

Met dagelijks een kwart miljoen zoekopdrachten op diverse platforms, vormt Startpagina.nl – dat dit jaar zijn 20-jarig bestaan viert – een goede graadmeter voor internettend Nederland. Vierhonderd jaar na de start van de Gouden Eeuw blijkt onze handelsgeest nog altijd springlevend, want ‘Marktplaats’ was verreweg de meest ingetypte zoekopdracht van 2018. Met 672.666 zoekopdrachten laat Marktplaats tv-show Utopia (544.705) en YouTube (453.329) ver achter zich.

Televisie en BN’ers
In de top-10 meest gezochte televisieprogramma’s staat Utopia (en aan Utopia gerelateerde zoektermen) wel op nummer 1, gevolgd door Goede Tijden Slechte Tijden. De hoogste nieuwkomer in de lijst van meest gezochte tv-shows is het veelbesproken satirische programma De Luizenmoeder.

Max Verstappen wint de race voor populairste BN’er. In zijn achteruitkijkspiegel zag hij zangeres Glennis Grace als tweede over de finish komen. Na Glennis Grace nemen pornoster Kim Holland en actrice Sylvie Meis de tweede en derde plek in op de lijst van meest gezochte Nederlandse vrouwen.

Sport
Dat Nederlanders de Formule-1-sport massaal hebben omarmd, blijkt wel uit het feit dat Verstappen niet alleen de meest gezochte BN’er en sporter is. Formule 1 blijkt online ook de meest gezochte sport onder Nederlanders. Darten eindigde op de tweede plaats, gevolgd door voetbal. Het WK Voetbal eindigde wel op de eerste plaats van de meest gezochte sportevenementen van het jaar.

Courgette
Ook typten Nederlanders weer veel vragen in op de platformen van Startpagina.nl. De vraag ‘wat is dividendbelasting?’ werd het vaakst gesteld. Ook vroegen we ons af wat de ‘sleepwet’ inhoudt en wanneer we met pensioen mogen. Maar Nederlanders denken niet alleen aan de (verre) toekomst, de beslommeringen van vanavond (wat eten we?) houdt ze online net zo goed bezig. ‘Hachee’ blijkt het meest gezochte recept van 2018, gevolgd door pompoensoep en ‘recepten met courgette’.

Politiek
VVD’er Klaas Dijkhoff mag dan zijn uitgeroepen tot Politicus van het Jaar, hij moet zijn blunderende partijgenoot Halbe Zijlstra voor zich dulden. Zijlstra, die loog over een ontmoeting met de Russische president Poetin, belandt in de top-vijf – Dijkhoff niet. De meest gezochte Nederlandse politicus van 2018 is echter Geert Wilders. Alexander Pechtold, die dit jaar opstapte als fractievoorzitter van D66, eindigt op de tweede plek. De SP en de PVV zijn de meest gezochte politieke partijen van het jaar.

Over Startpagina.nl
Startpagina.nl wijst mensen de weg op het internet. Het platform, dat dit jaar zijn twintigjarig jubileum viert, trekt maandelijks bijna 5 miljoen bezoekers. De site biedt een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Van inspiratie, vragen & antwoorden, tot specifieke aankoop. Startpagina.nl is een belangrijke gids voor de ervaren internetgebruiker (40+).


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...