oktober 4, 2022 Nederlandse start-up ontwikkelt systeem voor draadloos en contactloos laden

Nederlandse start-up ontwikkelt systeem voor draadloos en contactloos laden 

Start-up Mego Mobility ontwikkelde een revolutionair draadloos en contactloos laadsysteem voor licht elektrische voertuigen. Het laden start eenvoudig zodra de gebruiker het voertuig boven de lader parkeert. Deze wereldprimeur met de merknaam Swell Electric is binnenkort te bewonderen op de ‘World of eMobility’ in de Expo Haarlemmermeer, 27-29 oktober.

Terence Carter, oprichter van Mego Mobility, zocht naar een universele laadoplossing voor de elektrische vloot van zijn KlusHubs – waarover later meer. Deze oplossing bleek er nog niet te zijn. De al bestaande laadtegels zijn voornamelijk geschikt voor de lagere vermogensoverdrachten, bijvoorbeeld een elektrische fiets. Maar deze systemen zijn niet universeel en de vermogensoverdracht is niet toereikend voor grotere voertuigen zoals brommobielen.

Daarom besloot Carter, die deelnemer was aan het start-up-programma Mobility Lab in 2021, zelf een laadoplossing te ontwikkelen, in samenwerking met elektrotechnici van de T.U. Delft. Het resultaat: de Swell Electric. Dit laadsysteem kan draadloos en contactloos voertuigen opladen, tot over een afstand van tien centimeter – de Airgap – en tot een energiebehoefte van maar liefst 1 Kilowatt. Het laden start eenvoudig zodra de gebruiker het voertuig boven de lader parkeert. 

Uniek

Het unieke van Swell Electric is dat hij licht elektrische voertuigen (LEV’s) met verschillende vermogensbehoeften kan laden: van bijvoorbeeld een bakfiets, met een relatief lage batterijcapaciteit, tot een brommobiel. De zender in de lader herkent het voertuig en past het benodigde vermogen daarop aan. Het vermogen wordt opgewekt in de vorm van een elektromagnetisch veld (inductie). Dit veld wordt opgevangen door een spoel, die is bevestigd aan de onderzijde van het voertuig. Door middel van de zelf ontwikkelde elektronica wordt het vermogen omgezet in de juiste vorm voor het betreffende voertuig/de batterij.

De gebruiker kan de voortgang van het laden bijhouden via twee ledstrips aan de voorzijde van de oplader. Wanneer de batterij voldoende is opgeladen, of wanneer het voertuig wordt verplaatst, stopt het laden automatisch. 

Testers en investeerders gezocht

De elektronica is dus universeel, maar moet wel eerst per voertuigtype getest worden om optimaal te werken. In deze eerste fase heeft Mego Mobility de Swell Electric geoptimaliseerd voor de elektrische scooter van het Chinese merk Niu. Terence Carter legt uit waarom: “Deze scooter wordt veel gebruikt in deelsystemen. Een draadloze laadoplossing voor deze scooter bestaat nog niet en momenteel moeten fleet-operators de batterijen steeds verwisselen. Dit is een kostbaar onderdeel van de operationele kosten. 

Swell Electric biedt dus kansen voor deelmobiliteit-aanbieders, en ook voor pakketbezorgdiensten die momenteel in de transitie zitten van bestelbus naar een combinatie van LEV’s voor bezorging in de binnenstad. “Daarom zijn wij nu op zoek naar partijen die de lader willen testen in de vorm van een pilot en zo bijdragen aan de transitie naar licht elektrisch vervoer. Ook zoeken we investeerders die willen bijdragen aan de financiering van deze transitie.” 

Birò

In de volgende fase wil Carter de lader stapsgewijs testen en optimaliseren voor andere voertuigen, om te beginnen met de Birò. Deze brommobiel kan – behalve via een kleine, uitneembare batterij of via een normale stekker – niet gemakkelijk opgeladen worden in de stad. “De gemeente Amsterdam heeft aangegeven dat dit voertuig niet aangesloten mag worden op laadpalen bestemd voor auto’s. Tegelijkertijd groeit het aanbod aan LEV’s snel, doordat steden autoluw en emissievrij worden, er is dus zeker behoefte aan dit systeem”, aldus Carter.

Zelf gaat Carter de Swell Electric gebruiken voor het laden van de LEV’s die hij verhuurt op zijn KlusHubs. Op overstaplocaties rondom grote steden kunnen vakmensen deze voertuigen per dagdeel huren: een elektrisch ondersteunde bakfiets, een elektrische scooter of een elektrische brommobiel, de Birò. Klanten parkeren hun auto of bus op de Hub en rijden emissieloos, zonder files of parkeerproblemen de stad in. Met de verhuurde vervoermiddelen richt Mego Mobility zich o.a. op vakmensen in de bouw-, onderhouds- en installatiesector. De eerste KlusHubs zijn inmiddels gerealiseerd rondom Amsterdam en Rotterdam.

World of eMobility

Mego Mobility en Swell Electric zijn binnenkort te zien op de beurs ‘World of eMobility’ in de Expo Haarlemmermeer, van 27 – 29 oktober. Tijdens deze beurs presenteren zowel grote internationale merken als start-ups hun laatste innovaties op het gebied van duurzame mobiliteit. De beurs is voor iedereen toegankelijk. Mego Mobility en Swell staan in de hal ‘Land of Tomorrow’. 

Meer informatie: https://www.swellelectric.com.  

Over Mego Mobility

Mego Mobility, gevestigd in Oostzaan, verhuurt licht elektrische voertuigen via overstaplocaties rondom grote steden, de zogeheten KlusHubs. Hier kunnen vakmensen hun eigen voertuig veilig parkeren en per dagdeel een elektrische scooter, bakfiets of brommobiel huren. Daarmee rijden ze snel, zonder files of parkeerproblemen de binnenstad in. Met de verhuurde vervoermiddelen richt Mego zich o.a. op vakmensen in de bouw-, onderhouds- en installatiesector, maar ook op andere ondernemers. De eerste hubs zijn inmiddels geopend rondom Amsterdam en Rotterdam.

Over Mobility Lab

Startup-programma Mobility Lab is opgericht in 2017 en beleeft dit jaar de zesde editie. Het is oorspronkelijk een initiatief van De Verkeersonderneming dat zich in de afgelopen jaren focuste op een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse regio. Naast de gemeente Rotterdam zijn ook SmartwayZ.NL, het innovatieve mobiliteitsprogramma van Zuid-Nederland, en de provincie Limburg aangesloten als partner en dit jaar is ook de provincie Utrecht toegetreden als partner. Mobility Lab heeft als doel om met innovatieve startups onze mobiliteit te verbeteren en te verduurzamen. Daarbij staan maatschappelijke doelstellingen voorop. Er zijn geen commerciële doelstellingen bij het ondersteunen van de startups.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...