juni 22, 2022 Voor creatieve en culturele professionals

NL AIC lanceert gratis online AI cursus voor culturele en creatieve professionals

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) lanceert, in samenwerking met de Topsector Creatieve Industrie, de Nationale AI Cursus voor Creatieve Industrie. De AI bewustwordingscursus maakt de creatieve en culturele sector vertrouwd met AI “artificiële intelligentie” en laat zien hoe AI kan worden ingezet in de werkpraktijk.De gratis online cursus duurt ongeveer drie uur en is in eigen tempo en tijd te volgen. Deze cursus voor creatieve en culturele professionals is op 21 juni feestelijk gelanceerd in het Teylers Museum te Haarlem. 

De systeemtechnologie AI ontwikkelt zich in hoog tempo. Ook in de creatieve en culturele sector speelt AI een steeds belangrijkere rol. Er verdwijnen banen door AI, maar er ontstaan ook nieuwe banen en nieuwe creatieve mogelijkheden. 

Van AI op de redactie tot AI in het theater
Dat AI de creatieve en culturele sector kan ondersteunen en verrijken, wordt de afgelopen jaren steeds meer zichtbaar. In de AI cursus neemt Nadia Piet (oprichter van AIxDesign) de cursist mee door 10 tracks die in eigen tempo te volgen zijn. De tracks leggen basisbegrippen van AI uit zoals machine learningalgoritmes en deep learning en belichten verschillende creatieve en culturele domeinen. Zo horen we van mediabedrijven NPO en RTL hoe zij AI gebruiken voor diversiteit in programma’s, vertelt startup Lalaland over kunstmatige fotomodellen en belicht nieuwswebsite NU.nl hoe AI in journalistiek wordt toegepast. Voorbeelden van AI in dans, muziek, boeken, theater en erfgoed komen eveneens aan bod. Uiteraard kijken we ook naar de randvoorwaarden en toekomstmogelijkheden om AI succesvol te laten zijn. Kan AI eigenlijk wel creatief zijn? En waar ligt jouw verantwoordelijkheid als creatieve maker? 

De cursus richt zich op creatieve en culturele professionals in allerlei domeinen: van musea, bibliotheken, cultuur- en mediaorganisaties tot podiumkunsten, designers, journalisten en meer. Het doel van de cursus is om creatieve en culturele professionals vertrouwd te maken met AI en laat zien hoe deze technologie in kan worden gezet in de werkpraktijk. De cursus is gratis, duurt in totaal ongeveer drie uur en is in eigen tijd en tempo te volgen. Aan het eind van de cursus verdient de cursist een certificaat.

De Nationale Cursus AI voor Creatieve Industrie is te volgen via de cursuswebsite: creatief.AI-cursus.nl.
Tijdens de officiële lancering op 21 juni werd het belang van AI in de creatieve sector duidelijk onderstreept door verschillende sprekers waaronder Muriël Serrurier Schepper (Media Perspectives), Sarah van der Land (NPO), Annika Hendriksen (Naturalis) en Jim Stolze (Stichting Lowercase). Zij namen ons mee in concrete toepassingen van AI in de creatieve en culturele sector en deelden hun toekomstvisie. 

Toegankelijk maken van kennis over AI
De NL AIC vindt het belangrijk dat professionals meer kennis ontwikkelen over AI, de toepassingen ervan en de impact van AI op hun werk en sector. NL AIC ontwikkelt daarom in samenwerking met verschillende topsectoren en met Stichting Lowercase (Jim Stolze), verschillende AI bewustwordingscursussen. Eerder verschenen al de AI-Zorg cursus,  AI cursus voor Agri en FoodAI voor Energie, AI voor het Onderwijs en de Nationale AI-cursus. Deze laatste cursus is voltooid door meer dan 300.000 mensen. Idealiter zetten deze cursussen een proces in gang waardoor  onderwijsinstellingen AI en andere technologieën in toenemende mate opnemen in het curriculum.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...