oktober 11, 2023

Open brief ondernemer Marijn Flipse (Quatt) aan Vereniging Eigen Huis

Ik ben Marijn Flipse, CEO van Quatt, Nederlands marktleider in hybride warmtepompen. Ik was afgelopen week dermate verbaasd na het lezen van het onderzoek “Miljoenen huiseigenaren onterecht verplicht tot warmtepomp” van Vereniging Eigen Huis dat ik de noodzaak voel om te reageren. In het onderzoek wordt geclaimd dat maar liefst 2,4 miljoen huiseigenaren onterecht gedwongen worden een warmtepomp aan te schaffen, omdat de terugverdientijd te lang zou zijn. Hierbij worden de verwachte besparingen voor Nederlandse huishoudens en de investeringskosten aangehaald.

Er zijn in dit onderzoek incorrecte aannames gedaan op belangrijke punten, zoals het kostenplaatje. Een hybride warmtepomp blijkt echter voor véél meer Nederlanders aantrekkelijk dan dat er wordt geschetst. De aannames die in onze ogen niet kloppen zijn als volgt:

1.    De prijzen in de markt liggen substantieel (tot 50%) lager dan de prijzen die in het onderzoek gebruikt worden.

Opvallend is dat in het onderzoek de focus voornamelijk ligt op de prijzen van conventionele marktpartijen. Er wordt geen rekening gehouden met nieuwe partijen, zoals Quatt, die zich inzetten om warmtepompen betaalbaar te maken voor iedereen. 

Vanuit Quatt bieden wij hybride warmtepompen aan voor €2.799, wat significant lager is dan de door Vereniging Eigen Huis gehanteerde range van €4.500-€5.700. Als CEO & medeoprichter van Quatt, de grootste installateur van hybride warmtepompen in Nederland, lijkt het mij essentieel dat onze prijzen ook in dergelijke onderzoeken worden meegenomen. Dit geldt ook voor andere nieuwe spelers, zoals DeWarmte en Heattransformers.

2.    De wetgeving die iemand verplicht tot het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp, is nog helemaal niet af. 

De wetgeving is aangekondigd, maar veel nuances, zoals wanneer er inderdaad een verplichting geldt, zijn nog niet bekendgemaakt. Daarmee worden mensen onnodig bang gemaakt voor deze nieuwe wetgeving.

Voorstel aan Vereniging Eigen Huis om samen het onderzoek te verbeteren. Quatt stelt haar data hiervoor beschikbaar.

Ik ben Quatt twee jaar geleden begonnen samen met mijn broer Bas om de energietransitie in huis te versnellen én toegankelijk te maken voor iedereen.

Dit is nodig omdat a) de wereld over zal moeten naar duurzame energie en b) het gebruik van fossiele energie (zoals aardgas) door schaarste en belastingen uiteindelijk nog duurder zal worden, en meer mensen in energiearmoede terecht kunnen komen. Door een onderzoek waarin een veel te hoge prijs wordt aangenomen, waardoor de kranten vol staan met een foute conclusie, helpen we niemand. Zowel de (kwetsbare) huiseigenaar, als de energietransitie wordt hierdoor alleen maar benadeeld.

Wij bieden Vereniging Eigen Huis dan ook aan om te ondersteunen bij het opnieuw uitvoeren van het onderzoek met de juiste (prijs)data. Omdat Quatt als enige leverancier op grote schaal connected warmtepompen in het veld heeft draaien, stelt Quatt de data van meer dan 3.000 geïnstalleerde warmtepompen ter beschikking ter ondersteuning hiervan.

Ik ben het van harte eens met Vereniging Eigen Huis dat een verplichting tot het nemen van een warmtepomp in principe niet de beste oplossing is, omdat het innovatie verder afremt en de keuzevrijheid van woningbezitters indamt. Maar nog belangrijker is om de consument en woningbezitter van de juiste informatie te voorzien.

Ik zie ernaar uit om hier samen aan te werken!

Hartelijke groet,

Marijn Flipse

CEO Quatt


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...