april 3, 2019 Onderzoek: meer vertrouwen in banken dan in Amerikaanse tech-giganten

Pech voor criminelen: ouderen staan online nooit meer wachtwoord af

Nederlandse vijftigplussers zijn een stuk assertiever geworden als het gaat om het beschermen van hun persoonlijke gegevens op internet. Meer dan ooit tevoren nemen ze concrete maatregelen om zich te wapenen tegen online gevaren. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Startpagina.nl, in het kader van de Veiligheids10daagse van ouderenbond ANBO.

Ouderen in Nederland maken zich steeds meer zorgen over hun online veiligheid. In het onderzoek, waarin 1.241 Nederlanders van vijftig jaar en ouder zijn ondervraagd, zegt 58 procent het (helemaal) eens te zijn met de stelling ‘Ik maak me zorgen over de veiligheid van mijn persoonlijke gegevens op internet’. Vorig jaar antwoordde 54 procent van de ouderen bevestigend op deze stelling.

Dit toenemende gevoel van onveiligheid brengt echter positieve gevolgen met zich mee. Ouderen nemen namelijk meer maatregelen om hun privacy online te waarborgen. Bijna alle ouderen (91 procent) zegt nooit wachtwoorden af te geven. In 2018 was dit nog 83 procent. Ook kiest 53 procent (tegenover 41 procent vorig jaar) voor ingewikkelde wachtwoorden. Daarnaast schermt 40 procent van de ouderen op social media zijn persoonlijke gegevens af, ten opzichte van 32 procent in 2018.

Veilige website herkennen
‘We zien de bewustwording onder ouderen toenemen’, vertelt Leon Dekker, woordvoerder van Startpagina.nl, dat het onderzoek voor het derde jaar op rij uitvoerde. ‘Dit is waarschijnlijk een gevolg van de toegenomen media-aandacht over online gevaren, bijvoorbeeld de ophef over Facebook en de berichtgeving over de AVG. Ook initiatieven als de Veiligheids10daagse van de ANBO, die deze week is begonnen, dragen bij aan de mediawijsheid van oudere Nederlanders.’

Dekker wijst erop dat drie op de vier ouderen (74 procent) in het onderzoek aangeven te weten waaraan ze een veilige website kunnen herkennen. ‘Vorig jaar was dat 62 procent, en het jaar daarvoor 55 procent. Het is gaaf om te zien dat ook ouderen online inmiddels streetwisezijn.’

Big tech & big banks
Op internet maken Nederlandse ouderen zich veruit het meeste zorgen over het verzamelen van persoonlijke gegevens door commerciële bedrijven (56 procent). Datzelfde beeld komt terug als de respondenten wordt gevraagd naar hun vertrouwen in enkele tech-giganten. Van de ouderen zegt 41 procent er (helemaal) geen vertrouwen in te hebben dat Facebook veilig omgaat met hun persoonlijke gegevens. Google komt er met 36 procent maar iets beter vanaf. Daarmee scoren ze opvallend slechter dan banken. In ING, ABN AMRO en Rabobank is het vertrouwen een stuk hoger.
Tenslotte zien vijftigplussers graag dat de overheid een actievere rol pakt in de voorlichting over online gevaren. Drie op de vier (76 procent) vinden dat de overheid op dat vlak meer moet doen. Minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maakt daarmee alvast een goed begin: hij is op 3 april aanwezig bij de opening van de Veiligheids10daagse van de ANBO.

Over Startpagina.nl
Startpagina.nl wijst mensen de weg op het internet. Het platform, dat in 2018 zijn twintigjarig jubileum vierde, trekt maandelijks bijna 5 miljoen bezoekers. De site biedt een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Van inspiratie, vragen & antwoorden, tot specifieke aankoop. Startpagina.nl is een belangrijke gids voor de ervaren internetgebruiker (40+).


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...