oktober 22, 2019 ‘Verslaafde luistert eerder naar iemand in wie hij zichzelf herkent’

Recovery Caddy helpt verslaafden vanuit eigen ervaring

Verslaafden kampen met stress, onzekerheid en angst. Juist na een behandeling of een opname kan het ‘gewone leven’ hun zwaar vallen: de weg vooruit zit vol met valkuilen en terugval ligt altijd op de loer. Haarlemmer Jeroen Otter, die zelf jarenlang kampte met een zware alcoholverslaving, begeleidt als Recovery Caddy verslaafden naar een nuchter en zinvol leven.

Het had niet veel gescheeld of Jeroen Otter, toentertijd succesvol ondernemer in de evenementen- en congresbranche, had zijn eigen gezin en carrière ten gronde gericht. Zijn jarenlange alcoholverslaving bereikte in 2016 een hoogtepunt. Otter besloot zijn problemen onder ogen te zien en liet zich opnemen in een kliniek. 

Inmiddels is hij niet alleen alweer ruim drie jaar nuchter, hij is ook weer ondernemer. Als ervaringsdeskundige biedt hij als Recovery Caddy hulp aan verslaafden. De Haarlemmer volgde daarvoor onder andere de opleiding Addiction Counseling 1 en 2. “Want met een vlotte babbel alleen kom je er niet.”

Rauw en onwennig
Na een maandenlange opname in een kliniek en een herstelperiode van ruim drie jaar, vond Otter zijn levensgeluk terug. Maar hij realiseerde zich ook dat voor lang niet iedere verslaafde hetzelfde succesverhaal is weggelegd. 

“De weg na een behandeling naar een zinvol leven, is rauw en onwennig”, vertelt Otter. “Zelfs een bezoek aan de supermarkt of de kantine van de voetbalclub kan stress geven. Herstel draait om het ontgroeien van de gevolgen van een verslaving en het vinden van nieuwe levensdoelen. Met mijn eigen kennis en ervaring kan ik daar op een empathische wijze in ondersteunen. Een verslaafde luistert eerder naar iemand in wie hij zichzelf herkent. Bovendien houdt het mijzelf ook scherp, want verslaving blijft altijd aanwezig.”

Discrete aanpak
Otter werkt voor zowel individuele verslaafden als voor het bedrijfsleven. De individuele begeleiding staat in het teken van discretie. Dus één-op-één begeleiding, geen groepsessies, en indien gewenst geen informatie naar de zorgverzekeraar. “Wanneer een verslaving in een medisch dossier staat, kan dat negatieve gevolgen hebben voor iemands maatschappelijke positie. Veel cliënten voelen zich prettiger bij een private behandeling.”

Verslaafd op het werk
In het bedrijfsleven ligt de focus op het promoten van een actief beleid ter preventie van verslavingen. Volgens Otter is slechts 10 procent van de bedrijven daar mee bezig, terwijl verslavingen een grote impact hebben op de werkvloer. “Een verslaafde ben je niet alleen thuis op de bank, dat ben je óók op kantoor”, zegt Otter. “Schuldgevoel en schaamte staan een confronterend gesprek vaak in de weg. Ik kan dat doorbreken. Ik weet hoe het is om zowel een loopbaan als een verslaving te hebben. Ik spreek de taal van een verslaafde, maar óók die van de ondernemer.”

Over Recovery Caddy
Jeroen Otter biedt met Recovery Caddy begrijpelijke, hands-on terugval preventie en structurele ondersteuning aan mensen die worstelen met, of in herstel zijn van hun verslaving. Voor meer informatie www.recoverycaddy.nl


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...