december 28, 2021 Voordelig tanken doe je in de noordelijke provincies. Utrecht en Limburg zijn het duurst

Sakko in Uithuizen wint ‘Slim Tanken Award 2021’

Tankstation Sakko in Uithuizen, Groningen wint dit jaar de ‘Slim Tanken Award 2021’ van MultiTankcard. De gemiddelde literprijs in de categorie Euro95/E10-benzine – de meeste gebruikte brandstofsoort – bedroeg hier € 1,655 over het afgelopen jaar. In de categorie E5-benzine gaat de Slim Tanken Award naar de Makro in Amsterdam, die een gemiddelde literprijs van € 1,82 voerde. Voor Diesel gaat de award naar Esso Express in Beek (gem. Montferland), Gelderland, met een gemiddelde literprijs van € 1,31. Net als vorige jaren zijn de meeste prijsvechters in de noordelijke provincies gevestigd. Tanken is het duurst in de provincies Utrecht en Limburg, bij Schiphol en op de Waddeneilanden. 

De Slim Tanken Award wordt jaarlijks uitgereikt door mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. Alle Nederlandse tankstations met tenminste 500 transacties per jaar op het MultiTankcard-betalingsplatform dongen mee. Onderstaand overzicht bevestigt de trend van de aflopen jaren dat de voordeligste tankstations vaak in het noorden van het land staan. 

Top 3 goedkoopste pompen Euro95/E10-benzine

1 Sakko Uithuizen, Groningen € 1,655 per liter

2 Tango Winschoten, Groningen € 1,664

3 Tango Oude Pekela, Groningen € 1,67


Top 3 goedkoopste pompen E5-benzine

1 Makro, Amsterdam € 1,82 per liter

2 TinQ Hoogeveen, Drenthe € 1,83

3 Total Hilversum Kerkelanden, Noord-Holland € 1,84


Top 3 goedkoopste Dieselpompen

1 Esso Express Beek Montferland, Gelderland € 1,31 per liter

2 Joontjes Kreditank Sneek, Friesland € 1,32

3 Tango Sneek, Friesland € 1,32


Stephan Mangnus, directeur-eigenaar van de winnende Sakko-groep is blij met de Slim Tanken Award: “Dit door het coronavirus gekenmerkte jaar was bij uitstek een jaar waarin ondernemerschap getoond kon worden. Enerzijds door concrete stappen te zetten om toekomstige veranderingen in onze markt voor te blijven, anderzijds door in de huidige moeilijke markt scherp te opereren en nog meer in te spelen op de wensen van de klant. En de belangrijkste wens van de klant is ongetwijfeld een scherpe prijs. We zijn dan ook erg content met het winnen van de Slim Tanken Award 2021.”


Prijsverschillen
Mogelijke oorzaken van de lage prijzen in het noorden zijn de geringere bevolkingsdichtheid en de daarmee gepaard gaande lage vastgoedprijzen. “Dat maakt ook meteen duidelijk waarom de provincie Utrecht het duurst is qua tanken”, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. “Utrecht heeft veel snelwegpompen, die te maken hebben met relatief hoge vierkantemeterprijzen.” En het prijsverschil tussen snelwegpompen en pompen langs provinciale wegen groeit. In 2019 bedroeg dit verschil nog gemiddeld 11ct per liter, dit jaar was het 15 ct per liter. In Utrecht vindt 20 procent van de tanktransacties langs de snelweg plaats, in het eveneens dure Limburg is dat 14 procent en in Groningen slechts 8 procent. En in Limburg kan ook meespelen dat vakantiegangers op doortocht naar het zuiden vaker snelwegtankstations pakken.Roozeman: “Opvallend zijn daarnaast de hoge tarieven op de Waddeneilanden, maar die zullen niemand verbazen: hoge distributiekosten en relatief weinig concurrentie. Ten slotte is tanken nabij de vliegvelden Schiphol en Valkenburg erg prijzig. Een verklaring kan zijn dat huurauto’s moeten worden volgetankt bij een tankstation in de buurt en dan is men niet kritisch op de literprijs.”

Uitschieters
Waar tankstations in het hele land mee te maken kregen, zijn de stijgende brandstofprijzen. Dat is goed te zien wanneer we de tariefgemiddelden over 2020 en over dit jaar naast elkaar leggen. De gemiddelde literprijs van Euro95/E10-benzine bedroeg in 2020 na een prijsdaling ‘slechts’ € 1,57; dit jaar betaalden we gemiddeld € 1,80 – met uitschieters naar boven de 2 euro. Op de Wadden werd eind november al € 2,22 betaald voor een liter Euro95/E10-benzine. Voor E5-benzine bedroeg de gemiddelde literprijs in 2020 nog € 1,68; dit jaar was dat maar liefst € 1,92. En voor Diesel steeg de gemiddelde literprijs van € 1,25 in 2020 naar € 1,45 dit jaar.
Overigens lijken veel tankstations dagelijks hun prijzen voor Euro95/E10-benzine licht te wijzigen. In de avond na 20.00 uur stijgt de prijs langzaam, en in de nacht tot 5.00 uur ‘s ochtends daalt deze weer geleidelijk. Overdag blijft de prijs redelijk constant. 

Afgezien van de hoge brandstofprijzen was 2021 opnieuw een ongebruikelijk jaar. Roozeman: “Met de wisselende adviezen die het kabinet dit jaar gaf inzake thuiswerken vanwege corona, zagen we ook het aantal tanktransacties fluctueren. Dit ligt gemiddeld nog steeds rond de 80 procent van normaal.” 

Dagprijs kan afwijken
Ten slotte moet benadrukt worden dat de Slim Tanken Award de gemiddelde prijs over het gehele jaar 2021 betreft.De dagprijs kan afwijken. Roozeman: “Dit blijkt al wanneer we kijken naar de voordeligste tanktarieven over de maand november: De laagste literprijs voor Euro95/E10-benzine was in deze maand weliswaar nog altijd te vinden bij Sakko, maar inmiddels moest deze zijn prijs wel opschroeven tot € 1,85. Voor E5-benzine was in november niet meer de Makro in Amsterdam maar Roeleveld-Rolink Bv in Denekamp, Overijssel de goedkoopste, met een literprijs van € 1,70. En voor Diesel bleef Esso Express in Beek de voordeligste, maar de literprijs was wel gestegen naar € 1,49. Door de recente daling van de ruwe olieprijzen, zien we in december gelukkig weer een dalende trend in de gemiddelde pompprijzen.”

Meer informatie is te vinden op www.slimtankenaward.nl.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...