december 23, 2019 Vuil op straat blijft grootste ergernis voor Nederlanders

Steeds meer inwoners gebruiken Fixi voor meldingen openbare ruimte

Vuil op straat is nog altijd ergernis nummer 1 voor Nederlanders. Net als vorig jaar ontvingen gemeenten in 2019 de meeste meldingen over afval en viezigheid op straat. Op nummer 2 en 3 staan klachten over openbaar groen en over wegen en trottoirs. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Fixi, het platform waarmee burgers melding kunnen maken over problemen in de openbare ruimte.

Inwoners uit 53 Nederlandse gemeenten gaven via Fixi in totaal 158.000 meldingen door over de openbare ruimte. Daarvan ging 20% over vuil op straat, 17,5% over openbaar groen – loshangende takken, overhangend struikgewas – en 16,5% over wegen, trottoirs en fietspaden – zoals losliggende stoeptegels of gaten in het wegdek. 

Met Fixi kunnen inwoners een melding maken door simpelweg een foto van het probleem te maken. De foto komt binnen bij de gemeente, zodat die er direct mee aan de slag kan. Is het probleem opgelost, dan maakt de gemeente daar een foto van en wordt deze naar de indiener gestuurd. “Het platform verkleint de kloof tussen inwoners en gemeente”, vertelt Wendy van Duijvenvoorde van ICT-bedrijf Decos, ontwikkelaar en eigenaar van het platform. “De overheid wil meer burgerparticipatie. Je kunt je afvragen of de burger daar wel op zit te wachten. Uit de groei die Fixi dit jaar heeft doorgemaakt, blijkt dat je de burger wel degelijk mee kunt krijgen, als je het maar goed faciliteert. Fixi geeft aan de ene kant Nederlanders de mogelijkheid om snel en eenvoudig een melding te doen over hun straat of wijk. Aan de andere kant bieden de website en app een makkelijke en snelle manier voor gemeenten om deze meldingen op te lossen.”

Stevig gegroeid
Het bereik van Fixi is stevig gegroeid in 2019. Steeds meer Nederlandse gemeenten stappen over op de mobiele applicatie. In 2019 kwamen er weer 23 gemeenten bij. Het totaalaantal meldingen is ruim verdubbeld: van 72.185 eind 2018 naar 158.058 eind 2019.

Uitrol naar buitenland
Na de succesvolle lancering van Fixi in 2015 en de gestage groei onder Nederlandse gemeenten is Decos toe aan de volgende stap. “We willen Europa ingaan met het platform”, aldus Van Duijvenvoorde. “Daarom hebben we het eind november gepresenteerd op het Smart City Expo World Congress in Barcelona. We hebben daar nuttige contacten gelegd met beleidsmakers uit gemeentes over de hele wereld. Nu gaan we onderzoeken of er bij hen wat betreft leefbaarheid vergelijkbare problemen spelen als bij ons. Doordat Fixi een cloud-based oplossing is, is hij gemakkelijk en flexibel in te richten voor welke gemeente dan ook.”

Over Fixi
Met de interactieve app en website van Fixi verhogen gemeenten op laagdrempelige wijze de burgerparticipatie. Daarmee worden meldingen sneller opgelost en wordt de tevredenheid van inwoners verhoogd. 

Voor meer informatie: www.decos.nl/product/fixi en www.fixi.nl.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...