juni 9, 2020 SkinVision stelt app kosteloos beschikbaar voor wie niet naar de huisarts durft

Technologie kan artsen ontlasten bij opsporing huidkanker

Sinds het begin van de coronacrisis gaan minder mensen naar de huisarts, uit angst voor besmetting. Dat dit niet altijd verstandig is, blijkt uit o.a. het dalende aantal diagnoses van huidkanker: het aantal nieuwe gevallen van deze ziekte daalde de afgelopen maanden met meer dan vijftig procent. Artsen maken zich grote zorgen over het stuwmeer van verborgen patiënten. Kunstmatige intelligentie biedt uitkomst. Het Amsterdamse bedrijf SkinVision, wereldwijde marktleider in technologie om zelf verdachte plekjes op de huid te controleren, stelt zijn diensten tot en met juli kosteloos beschikbaar aan iedereen in Nederland. De technologie voor het herkennen van huidkanker, ontwikkeld door wiskundigen en dermatologen, is wetenschappelijk bewezen. Dankzij de app zijn er de afgelopen jaren in een database van 3,5 miljoen foto’s al 35.000 gevallen van huidkanker gevonden.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een op de vijf personen krijgt er voor zijn zeventigste mee te maken. Naar schatting komen er jaarlijks 70.000 nieuwe ziektegevallen bij, 300 per werkdag. Dat is bijna vijf keer zoveel als bij de nummer twee op de lijst, borstkanker. Nu er door de coronacrisis een ‘stuwmeer’ van verborgen patiënten ontstaat, wordt het probleem alleen maar groter. 

Melanoom
Nog altijd mijdt een op de vijf patiënten met klachten de huisarts, bleek vorige week uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. Bijvoorbeeld bij plekjes op de huid die langzaam veranderen, denken ze dat ze daarmee wel even kunnen wachten. Martijn Meijs, dermatoloog bij het BovenIJ ziekenhuis, zag het totale aantal doorverwijzingen naar dermatologie zelfs terugvallen naar 12 procent van het gebruikelijke volume. “Wij maken ons ernstig zorgen over de onzichtbare en onbereikbare groep patiënten met verdachte huidplekjes. Een verdacht huidplekje geeft niet direct klachten, maar zeker als het om een verdenking van melanoom gaat, willen we deze patiënten snel zien.” Melanoom is de meest agressieve en potentieel levensbedreigende vorm van huidkanker. Onderzoek toont aan dat wanneer behandeling van melanoom slechts vier maanden later start, het risico op overlijden met maar liefst 41 procent toeneemt.

Algoritme
SkinVision is ontwikkelaar van de gelijknamige medische app voor het controleren van de huid. Met de app kunnen mensen thuis verdachte huidplekken fotograferen met hun smartphone. De foto’s worden beoordeeld door een algoritme. Binnen dertig seconden weet de gebruiker of er een verhoogd risico is en krijgt hij/zij advies over eventuele vervolgstappen. ”Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in westerse landen. En het aantal patiënten groeit snel. Technologie kan de barrières die een vroege opsporing van huidkanker in de weg staan, wegnemen en patiënten op het juiste moment naar een arts brengen. Daar werken wij aan”, zegt Erik de Heus, CEO van SkinVision. ”Om de zorg te ontlasten, stellen wij de app tot en met juli kosteloos ter beschikking voor heel Nederland.”

Gerustgesteld
SkinVision is betrouwbaar, blijkt ook uit onderzoek van het Erasmus MC. Het algoritme heeft een sensitiviteit van 95 procent in het herkennen van tekenen van huidkanker. Van de gebruikers van de app wordt zo’n tachtig procent direct gerustgesteld: er is (nu) niets aan de hand. Ongeveer twintig procent krijgt de melding dat zij verhoogd risico lopen en krijgt advies over aanbevolen vervolgstappen. Dat kan zijn de plek te monitoren en na enkele maanden een nieuwe foto te maken, dan wel een bezoek aan de dokter te brengen. Huisartsen en dermatologen zien de groep patiënten met verhoogd risico graag, zodat ze hun tijdig de juiste zorg kunnen bieden. Het is overigens ook in deze tijd volkomen veilig om naar de dermatoloog te gaan.

Over SkinVision
SkinVision ondersteunt mensen bij het checken van hun huid met de smartphone op het (vroegtijdig) herkennen van onregelmatigheden die voorkomen bij verschillende vormen van huidkanker (melanomen, plaveiselcelcarcinomen, basaalcelcarcinomen en actinische keratose). SkinVision heeft wereldwijd meer dan 1,2 miljoen gebruikers. In de afgelopen jaren zijn er met de app 35.000 gevallen van melanomen en andere vormen van huidkanker gevonden in de database van meer dan 3,5 miljoen foto’s die de gebruikers hebben gedeeld. SkinVision benadrukt dat het advies geen diagnose is en niet als dusdanig moet worden geïnterpreteerd, maar geeft aan welke huidplekken door een dokter onderzocht en mogelijk ook behandeld moeten worden. De SkinVision-service is niet bedoeld voor gebruik bij kinderen. De app is beschikbaar voor iOS en Android. In Nederland konden verzekerden van CZ, OHRA en Nationale-Nederlanden al kosteloos gebruik maken van de dienst.

Meer informatie op www.skinvision.com/nl.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...