februari 28, 2019

Verkeerd tanken onder werktijd: rekening voor werkgever

Het gebeurt één op de zes Nederlanders weleens, verkeerd tanken. Niet bewust, maar wel vervelend. De herstelkosten van het tanken van de verkeerde brandstof worden vaak ten onrechte doorbelast aan de werknemer. Onder werktijd zijn dergelijke schades voor rekening van de werkgever.

Jaarlijks wordt er ongeveer 15.000 keerverkeerd getankt. Gezien de dikte van het vulpistool gaat het in 95% van de gevallen om benzine die in een dieselautogetankt is. Dit alles ondanks de onlangs ingevoerde nieuwe universele namen van benzine (E5/E10) en diesel (B7).

Eigen risico is voor…
De zakelijke rijder is een frequent tanker, waardoor de kans groot is dat hij/zij te maken krijgt met verkeerd tanken. Maar voor wie zijn dan de kosten van het verkeerd tanken? Bij VZR zien we regelmatig dat de werkgever ten onrechte deze kosten op zijn werknemer probeert te verhalen. Schade onder werktijd is namelijk voor de werkgever. Dus ook de kosten van het verkeerd tanken. 

Start niet! 
Als je verkeerd getankt hebt en per ongeluk bent gaan rijden, dan lopen de kosten snel op richting de € 5.000,-. Daarom adviseren wij altijd: ”Start nooit de motor” als je op tijd ontdekt dat je verkeerd hebt getankt. Als je de motor niet gestart hebt, dan kunnen de kosten beperkt blijven tot enkele honderden euro’s. Neem te allen tijde zo snel mogelijk contact op met je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij. Zij geven je de juiste instructies. 

Vergoeding eigen verzekering
Indien je je eigen auto zakelijk gebruikt en per ongeluk verkeerd tankt, dan kun je deze kosten meestal vergoed krijgen bij je autoverzekeraar. Dit valt dan meestal onder je All risk (volledig casco) verzekering. Het heeft echter wel invloed op je schadevrije jaren. 

Over Vereniging Zakelijke Rijders
Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) is de belangenbehartiger voor berijders van een auto van de zaak. Zij zet zich in voor ruim 1,3 miljoen mensen die over een leaseauto of andere auto van de zaak beschikken en voor mensen die zakelijke kilometers rijden in hun privéauto.


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...