januari 5, 2021

Werkende Nederlander streeft naar een betere balans tussen werk en privé en een gezonder leven voor 2021

Bijna een derde van de werkende Nederlanders hoopt in het nieuwe jaar de verhouding tussen werken en privé meer in balans te krijgen. Verder willen mensen in het nieuwe jaar vaker een break nemen als ze thuiswerken en meer sporten. En de eigen werkplek beter inrichten, omdat driekwart van de ondervraagden er rekening mee houdt dat vanuit huis werken waarschijnlijk een blijvertje is. Dit zijn de meest in het oog springende resultaten van het jaarlijkse grote Nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.

Hoe anders zagen de voornemens eruit toen BeFrank een jaar geleden eenzelfde onderzoek uitvoerde. Toen wilde de werkende Nederlander vooral in zichzelf investeren met cursussen en trainingen. Daarnaast stond, net als dit jaar, een betere balans aanbrengen tussen werk en privé op het lijstje van goede voornemens. Alleen, toen kon niemand nog vermoeden dat voor velen thuiswerken zo belangrijk zou worden. Waardoor de scheiding met het privéleven veel vager werd. Het streven naar een betere balans is gegroeid van 25% naar 30% voor het komend jaar. “Dit is goed te begrijpen”, aldus Jan Hein Rhebergen, commercieel directeur van BeFrank. “Heel veel mensen hebben zich enorm moeten aanpassen. Van de ene op de andere dag werd thuiswerken de norm. Maar thuiswerken blijkt goed te bevallen en het voornemen om meer thuis te werken is gestegen van 12% naar 17%.” Rhebergen is blij dat de ambitie om te investeren in de eigen ontwikkeling nog steeds hoog op de agenda staat. Voor volgend jaar wil 25% van de werkenden een cursus volgen via het werk en 15% buiten het werk om.

Gezonder leven, vaker een break, meer sociale contacten
Het onderzoek toont aan dat de trend onder werkenden om gezonder te gaan leven op het werk doorzet. Ruim een vijfde van de ondervraagden wil daar volgend jaar werk van maken. Van de mensen die al thuiswerkten in 2020 wil ruim 40% meer tijd reserveren voor extra beweging en sporten. En ruim een derde van hen wil thuis vaker een break nemen om even los te komen van het werk. “Stuk voor stuk bemoedigende resultaten. Meer dan ooit is gezond blijven belangrijk, want het incasseringsvermogen van iedereen wordt nu maximaal op de proef gesteld.”

Dat ook de wens naar meer tijd voor sociale contacten steeg, van 15% naar 19%, sluit volgens Rhebergen goed aan bij nog meer aandacht voor de gezondheid. “Wij stimuleren mensen om financieel, mentaal en fysiek fit te blijven. Een goed sociaal netwerk heeft een gunstig effect op de gezondheid. Ik hoop dan ook van harte dat iedereen daarin slaagt in deze tijden”, aldus Rhebergen.

Aandacht voor duurzaamheid verder toegenomen
In het jaar waarin voor de meeste mensen de wereld behoorlijk op zijn kop ging staan, neemt de aandacht voor duurzaamheid onverminderd toe. Inmiddels vindt 55% van de ondervraagden het belangrijk dat de organisatie waar men werkzaam is, zich inzet voor een duurzame bedrijfsvoering. Hetzelfde percentage oordeelt dat de organisatie waarvoor men werkt duurzamer functioneert dan 5 jaar geleden. Vorig jaar was dat net iets meer dan 46%. En ruim 70% van de ondervraagden hecht eraan dat zijn of haar baan betekenisvol is en waarde toevoegt aan de maatschappij.

Rhebergen is verheugd dat de aandacht voor duurzaamheid verder is vergroot. “Dat motiveert ons om te werken aan nieuwe manieren om pensioenkapitaal te beleggen. Zo zijn wij de eerste Nederlandse pensioenuitvoerder waar gekozen kan worden voor een CO2-neutrale pensioenregeling. De CO2-footprint van het belegde pensioenkapitaal wordt hierbij CO2-neutraal gemaakt door herbebossing. En daar is ook belangstelling voor. Kennelijk is de tijd rijp voor dit soort duurzame initiatieven.”


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...