februari 13, 2020 Ruim een kwart van de ouderen vindt dat de seksuele moraal vroeger vrijer was dan nu

Zoekende vijftigplussers actieve online daters

Valentijnsdag is meer een feest voor jongeren; veel ouderen laten het links liggen. Dat wil echter niet zeggen dat vijftigplussers niet romantisch zijn. Ze gaan samen weekendjes weg en zijn seksueel actief. En de vijftigplusser die op zoek is naar een relatie vindt goed zijn of haar weg op online datingplatforms. Maar liefst 70 procent doet aan online dating. Dat valt op te maken uit het onderzoek Intimiteit 2020, dat werd uitgevoerd onder 1.363 vijftigplussers in opdracht van Startpagina.nl.

Intimiteit belangrijker
Zo’n 70 procent van de ouderen heeft een partner: ze zijn getrouwd, samenwonend of hebben een LAT-relatie. Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) kent vaker lange huwelijken van 50 jaar of langer dan Oost-Nederland (Overijssel, Gelderland en Flevoland): respectievelijk 19 en 10 procent. 
Ouderen blijven hun partner (meestal) trouw. Een minderheid zegt open te staan voor een avontuurtje naast de eigen relatie: 5 procent van de vrouwen tegenover 16 procent van de mannen. Ouderen uit de Randstad (15 procent) en Oost Nederland (14 procent) geven vaker aan open te staan voor een avontuurtje naast hun relatie dan inwoners van Noord Nederland (Groningen, Friesland en Drenthe, 3 procent) en Zuid Nederland (8 procent). 
De meeste senioren met een partner, 70 procent, vindt intimiteit belangrijker dan seks. Maar aan dat laatste ontbreekt het niet. Van alle senioren (met en zonder partner) had 52 procent het afgelopen jaar seks. Ook onder de zeventigplussers was dat nog 33 procent.

Ruim de helft van online daters vindt nieuwe partner
Alleenstaande senioren gaan niet bij de pakken neerzitten. Zo’n 39 procent zegt open te staan voor een nieuwe partner. Ook het aantal ouderen, single of met een relatie, dat (redelijk) actief op zoek is naar een nieuwe relatie via online dating is hoog (70 procent). Hoger opgeleiden en ‘jongere’ 50-plussers (leeftijdscategorie 50-59) doen het meest aan online dating. Populaire datingplatforms zijn Relatieplanet en Lexa, gevolgd door Parship, 50plusMatch, Tinder en E-matching. Van deze groep online daters heeft 78 procent (wel eens) op deze manier een partner gevonden. Van alle ouderen die (ooit) aan online dating hebben gedaan, heeft 57 procent op deze manier (wel eens) een partner gevonden. 

Rode roos met Valentijnsdag
De senioren die Valentijnsdag vieren, doen dat vooral met cadeaus (43 procent). Populair zijn bloemen (38 procent), verzorgingsproducten zoals douchegel en parfum (34 procent) of iets om te eten en/of drinken zoals chocolade en champagne (33 procent). Ook etentjes (41 procent) en uitstapjes, zoals een weekendje weg (21 procent) zijn populair. Een op de tien houdt het bij het versturen van een ouderwetse kaart, roos of bos bloemen Vrouwen doen dit iets vaker dan mannen (27 resp. 18 procent).

Seksuele moraal en tolerantie
Ruim een kwart (28 procent) van de senioren vindt dat de seksuele moraal in ‘hun tijd’ vrijer was dan nu. Van de mannen is 37 procent deze mening toegedaan, van de vrouwen 19 procent. Vooral mensen in de leeftijdscategorie 60-69 jaar denken kennelijk met enige weemoed terug aan de ‘vrije’ jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. En de tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit neemt nog steeds gestaag toe: 85 procent van de bevraagden zegt geen moeite te hebben met homo’s en lesbiennes. Vrouwen (89 procent) zijn op dit gebied iets toleranter dan mannen (82 procent).

Over Startpagina.nl
Startpagina.nl wijst mensen de weg op het internet. Het platform, dat in 2018 zijn twintigjarig jubileum vierde, trekt maandelijks bijna 5 miljoen bezoekers. De site biedt een handmatige selectie van links waarmee bezoekers eenvoudig alles kunnen vinden wat zij nodig hebben op het internet. Van inspiratie, vragen & antwoorden, tot specifieke aankoop. Startpagina.nl is een belangrijke gids voor de ervaren internetgebruiker (40+).


Deel dit bericht:


Volg ons

Voor MKB, door MKB

Polls

Kleine ondernemers moeten te lang wachten op hun geld.

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ondernemers met webshops kunnen niet meer zonder AI

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...